Gediplomeerd advies van Jolanda

Hieronder kunt u terecht voor professionele huidinformatie per huidtype. Ook kunt u hier terecht voor een erkend huidadvies van onze gediplomeerde schoonheidsspecialiste.

Ook kunt u vragen stellen via WhatsApp (tel: 06-10538547) of via e-mail (nazorg@123cosmetica.nl). 

Klik op het huidtype m.b.t. het gezicht:

Uw huid staat de hele dag bloot aan allerlei invloeden van buitenaf. Daarom is het belangrijk om ’s avonds de huid goed te reinigen en zo alle restjes talg, vuil, zweet en make-up van uw gezicht te halen. Omdat de huid zich herstelt terwijl u slaapt is het belangrijk om ook ‘s-morgens uw gezicht te reinigen om talg en restjes verzorgende nachtcrème te verwijderen. Zo is uw huid optimaal in staat om werkzame stoffen uit verzorgende crèmes op te nemen.
Het reinigen van uw huid doet u het best met speciale reinigingsproducten. Vraag advies over producten die bij uw huidtype passen. Er zijn allerlei crèmes, gels, schuimreinigers en lotions met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. Tip: vergeet ook uw hals en decolleté niet!

Standaard reiniging
Een goede manier om de huid te reinigen is om deze te masseren met een reinigingsgel of reinigingsemulsie. Verwijder daarna het product met warm water. U kunt hiervoor eventueel een washandje of gastendoekje gebruiken, maar let erop dat u de huid niet boent! Gebruik na het reinigen een toner of lotion om alle resten van het reinigingsproduct te verwijderen en de huid op te frissen.
De toner of lotion aanbrengen op wattenschijfjes en in opwaartse beweging over de huid strijken. Ook hier weer: niet boenen. Door de opwaartse beweging geeft u uw huid tegelijkertijd als het ware een ‘lift’. Wees extra voorzichtig met het tere gebied rond uw ogen en vergeet ook hier hals en decolleté niet.

Ogen
Het reinigen van uw ogen en het gebied daarom heen vereist extra zorg en aandacht. De huid is daar extra dun dus hard wrijven is uit den boze. Er zijn speciale oogmake-up reinigers te koop, aangepast op huidtype en de oogmake-up die u gebruikt. Niet alle reinigers zijn bijvoorbeeld geschikt om waterproof mascara te verwijderen. Voor het reinigen van uw ogen kunt u het product op een wattenschijfje doen en strijkende bewegingen maken. Wrijf ook niet heen en weer over uw wimpers, maar strijk met het watje vanaf de wimperaanzet tot het einde van de oogharen.

Peelen of scrubben
De huid vernieuwt zich gemiddeld elke 28 dagen. Dit proces gaat ongemerkt maar de dode huidschilfers blijven meestal op uw huid liggen. Dit maakt de huid dof en grauw. Met gewone reinigingsproducten kunt u het meeste van die schilfers verwijderen maar voor een grondige reinigingsbeurt kunt u uw huid scrubben of peelen. Met een peeling of scrub geeft u de huid als het ware een kleine schuurbeurt waarmee u de dode huidcellen verwijdert en er een nieuw huidlaagje zichtbaar wordt. U merkt gelijk dat u een frissere teint krijgt. Ook voor een peeling of scrubcrème is het belangrijk dat u voor uw huid geschikt product gebruikt. Kijk op de verpakking voor de gebruiksaanwijzing.

Masker
Een masker verbetert de doorbloeding van de huid. Hierdoor kunnen de werkzame stoffen beter opgenomen. Er zijn verschillende soorten maskers met ieder hun eigen, specifieke eigenschappen.

Dagverzorging = bescherming
Het is belangrijk uw huid overdag, na een goed reiniging, te beschermen met een dagcreme, passende bij uw huid. Een dagverzorging beschermt uw huid dagelijks tegen invloeden van buitenaf. Factoren bijvoorbeeld zijn wind, hitte, zon, kou en uitstootgassen. Deze komen wij dagelijks tegen en kunnen zeer schadelijk zijn voor de huid. Een dagelijkse gezichtscrème bevordert bovendien de groei van nieuwe huidcellen. Tevens helpt het om het vochtgehalte op pijl te houden. Het is belangrijk een crème te gebruiken die geschikt is voor uw huidtype.

Nachtverzorging = voeding
Het biologische ritme van de huid is ’s nachts anders dan overdag. De huid kan zich dan ook ’s nachts sneller herstellen. Daarom zijn nachtcrèmes voedend, herstellend en vooral hydraterend (vochtinbrengend). Natuurlijk zijn er ook hydraterende dagcrèmes, maar het verschil tussen de dag- en nachtcrème zit in de ingrediënten, samenstelling en werking. Die is bij een nachtcrème net even anders. Zo bevat een nachtcrème bijvoorbeeld geen UV-filter en is vaak iets romiger of vetter. Ook geur en aroma zijn meestal anders.
Smeer een nachtcrème niet te dik op. De huid is ’s nachts warmer dan normaal en is daarom niet in staat om een dikke laag crème op te nemen. Belangrijk is een crème te kiezen passende wij uw huidtype.

Deze huid bestaat uit twee zones. De wangen voelen droog aan, terwijl de neus, de kin en het voorhoofd (T-zone) vet zijn. In de vette zone wordt teveel talg geproduceerd, waardoor de huid er glimmend uitziet. In de droge zone voelt de huid gespannen aan. Gebruik bij een gemengde huid verzorgingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor dit huidtype. Of behandel het vette gedeelte als een vette huid en het droge gedeelte als een droge huid.

De gevoelige gezichtshuid is dunner en fijngevoeliger dan elk ander huidtype, en kan heftig geprikkeld – zelfs allergisch- reageren op wind, kou, warmte en stress. U voelt de huid vaak gloeien en de huid reageert snel op verzorgingsproducten. Roodheid, vlekken, schilfertjes of een brandend gevoel zijn onvermijdelijke gevolgen, zeker wanneer u de verkeerde beautyproducten gebruikt. Toch, juist dit huidtype heeft behoefte aan een goede verzorging en extra vocht, vet en voedingsstoffen om die ongewenste effecten te voorkomen.

Wat is een gevoelige huid?
Heb jij snel last van ijzige kou en wind, of heb je bij zonneschijn in no-time een verbrand gezichtje? Voelt je huid droog aan en heb je bij gebruik van sommige beauty producten last van jeuk, roodheid, schilfertjes, vlekken of een brandende pijn? Bloos je snel als je gekruid eet of een glas alcoholische drank nuttigt? Dan heb jij waarschijnlijk een gevoelige huid!

Je kunt geboren zijn met een gevoelige huid of er tijdelijk last hebben door medicijngebruik, overmatige stress of veranderingen in je leefklimaat en levensstijl. De huid is dan dunner, waardoor de zuurgraad en het vocht –en vetgehalte van je huid sneller uit balans raken. Dat maakt je huid vatbaar, waardoor zowel externe factoren (wind, kou, UV-straling en afvalstoffen uit de lucht), als interne factoren (stress, onrust, opwinding) een heftige reactie kunnen veroorzaken.
Herkent u zich in dit huidtype, dan is een bijpassende gezichtsverzorging erg belangrijk.

Huidveroudering 30+
De huid begint rond het 30e levensjaar de eerste tekenen van veroudering te vertonen. De celdeling verloopt trager en de aanmaak van jonge elastische weefsels neemt af. Hierdoor worden fijne lijntjes en rimpeltjes zichtbaar.

Huidveroudering 40+
We spreken van huidveroudering wanneer de huid het vermogen verliest om zichzelf te vernieuwen. Dit proces wordt beïnvloed door leeftijd, leefstijl, zon (uv straling), stress en vervuiling. Bij tieners vernieuwt de huid zich ongeveer iedere twee tot drie weken. Rond de 40 jaar gebeurt dat om de 28 tot 35 dagen en op 90 jarige leeftijd krijgen we nog maar eens per 3 maanden een nieuwe huid. We moeten dus langer met de doffer wordende cellen doen wat het huidbeeld er minder fraai uit doet zien. Het ouder worden van de huid kunnen we niet voorkomen maar we kunnen er wel voor zorgen om onze huid mooi en stralend ouder te laten worden.
Het stimuleren van de aanmaak van nieuwe huidcellen is hierbij van essentieel belang als mede een optimale bescherming van onze huid tegen uv straling en milieu invloeden.

Huidveroudering 50+
Rond de leeftijd van 50 jaar worden de groeven stilaan dieper en wordt de huid minder stevig, de gelaatscontouren zijn minder harmonieus, minder regelmatig en de hals is minder strak. Deze tekenen staan in verband met een wijziging in of het zeldzamer worden van de collageen- en elastinevezels en een afname van het hyaluronzuurgehalte en de fundamentele substantie van de dermis. Dit gaat gepaard met uitdroging van de huid.
Naast een vertraging van het celmetabolisme, stellen we ook vast dat de huid regelmatig te kampen heeft met aanvallen van vrije radicalen (oxiderende stoffen) door blootstelling aan UV-stralen. Bijgevolg verouderen bepaalde zones (gelaat, hals, handrug, onderarm) sneller dan andere.

Dit huidtype heeft vaak een vette t-zone (voorhoofd, neus en kin). De zones die centraal door het gelaat lopen zullen vet en glimmend zijn, veel zwarte puntjes hebben en op de kin waarschijnlijk verstopte poriën hebben, terwijl de wangen eerder droog , gevoelig of normaal zijn. Als het grootste gedeelte of grootste probleem vette huid is, behandel dat dan eerst . Als de gevoeligheid of droogheid domineert, behandel de huid dan als gevoelige of droge huid.

Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen. Je kunt een vette huid heel gemakkelijk herkennen aan de beruchte T-zone (kin, neus en voorhoofd) die bij een vette huid vaak glimt. Verder is een vette huid dikker dan een niet-vette huid omdat er talg op het huidoppervlak terechtkomt. Dit zorgt voor een versterkte verhoorning van de huid.

Het verslappen van de huid is een normaal en natuurlijk proces. In de loop van de jaren wordt onze huid slapper en verliest het elasticiteit. Dit geldt voor de gezichtshuid maar natuurlijk ook voor de lichaamshuid. De verslapping van de huid is een onvermijdelijk proces dat wordt veroorzaakt door de afbraak van de collageenvezels (een belangrijk onderdeel van het bindweefsel van onze huid, zie het als een soort lijm die het weefsel bij elkaar houdt). Hoe snel deze afbraak verloopt, is afhankelijk van genetische factoren (erfelijkheid) maar ook van de levenswijze die we erop na houden (de blootstelling van de huid aan de zon, roken, voeding).

Het ontstaan van rimpels is natuurlijk niet geheel te voorkomen, aangezien het hoort bij een normaal verouderende huid.
Er zijn echter wel oorzaken, die het ontstaan van rimpels versnellen. Hiermee is dus rekening te houden, waardoor het ontstaan van rimpels enigszins voorkomen kan worden. Twee belangrijke oorzaken voor het versnellen van het ontstaan van rimpels zijn;

De ultraviolette straling in zonlicht en zonnebanken; van groot belang om in de zomer een goed zonbescherming te gebruiken om rimpelontwikkeling af te remmen.
Roken; stoppen met roken is goed voor de kwaliteit van de huid.

Er zijn drie soorten rimpels.

Fijne rimpels;
ontstaan door de afname van elastine vezels in de huid. Om te weten of de rimpel in je gezicht een fijne rimpel is, neem je de huid op die plaats tussen twee vingers en span je de huid zeer licht aan. Indien de rimpel dan verdwijnt, is er sprake van fijne rimpels.

Diepe rimpels
Diepe rimpels zijn rimpels die eigenlijk meer groeven en plooien zijn.

Frons rimpels
Fronsrimpels ontstaan door het bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren en niet door verslapping van de huid.

Een droge huid is per definitie een vochtarme huid. Het gebrek aan talg zorgt voor een verhoogde verdamping waardoor de huid uitdroogt. Een vette huid kan evengoed “uitgedroogd” of “vochtarm” zijn. Om verwarring te voorkomen hebben we het liever over een vochtarme huid dan over droog. Een droge huid is eigenlijk een huid met een verlaagde talgproductie en een vette huid een huid met een verhoogde talgproductie.

Hoe ontstaat een vochtarme huid?
Een vochtarme huid heeft grofweg drie oorzaken.

1. De verdamping uit de huid is te groot, waardoor vocht niet goed in de huid blijft
(bijvoorbeeld door een luchtvochtigheid lager dan 60 procent of een beschadigde barrière
functie van de huid)
2. De huid bevat te weinig stoffen die water vast kunnen houden.
3. Het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakte is te traag.
Zon , airco, temperatuurschommelingen en een bepaalde huidconditie kunnen een vochtarme huid veroorzaken. Toch ontstaat een vochtarme huid meestal door eigen toedoen; verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten. Berucht zijn te agressieve reinigers, veelvuldig douchen, irriterende ingrediënten en te vaak scrubben. Hierdoor gaat de barrièrefunctie van de huid kapot en raken we natuurlijke vochtvasthoudende stoffen in onze huid kwijt. En hoe ouder, hoe lastiger het voor het lichaam is om deze weer te herstellen. Het gevolg; er verdampt te veel vocht uit de huid, schilfertjes stapelen zich op en bacteriën kunnen uitgebreid hun gang gaan.

Topingrediënten voor de vochtarme huid.

Barrière herstellende stoffen;
Een vochtarme huid is bijna altijd beschadigt. Door ervoor te zorgen dat de barrière weer sterk en gezond wordt en te zorgen dat er niet veel vocht verdampt en de huid weer naar eigen functie kan herstellen zijn bijvoorbeeld vitamines C en Niacinamide (dit zijn echte multitasken), maar panthenol is ook een prima ingrediënt.

2. Hydraterende stoffen
Er zijn ook hydraterende stoffen die de vochtbalans in de huid kunnen verbeteren door vocht te binden en/of te voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Dit zijn basisfuncties van een goede créme.

-Dimethicone en cyclomethicone (siliconen)
-Glycerine gecombineert met Hyalyronzuur
-Collageen
-Petralatum (vaseline) is geen verzorgende créme ,sluit de huid af om verdamping tegen te gaan, nadeel is de huid voelt plakkerig aan.
-Minerale oliën
-Jojoba-olie of olijfolie. Deze helpen de huid vocht vast te houden en bevatten ook nog anti-oxidanten. Vermijd bijvoorbeeld sterk geurende oliën, zoals lavendel, munt of tea tree.
-Lanolin (of wolvet) Zit reeds veel in basiscremes die je bij de apotheek kunt kopen. Het lijkt op talg en werkt goed tegen een droge huid, het kan soms allergieën veroorzaken en is wat minder geschikt bij een gevoelige huid of acne.
-Glycolzuur verbetert de vochtbalans van de huid en verwijdert schilfertjes, kies bij een gevoelige huid liever salicylzuur voor het verwijderen van de schilfertjes.

Aangepast cosmeticaregime
Het is dus voor mensen die last hebben van een vochtarme huid zeer belangrijk ervoor te zorgen dat de huidbarrière weer sterk en gezond wordt. Ook zal de huid er gezonder uitzien.
Water of aqua toevoegen aan de huid is niet de oplossing sterker nog; water droogt de huid razend snel uit. De oplossing is eenvoudig bij een droge huid is eenmaal per dag wassen met een milde gezichtsreiniging met bij voorkeur een toegevoegde olie is meer dan genoeg. Spoel de huid met lauw warm water liefst ontkalkt water, niet scrubben, de kans is groot dat je de huid gaat irriteren want je haalt zo de bovenste laag dode huidcellen weg. Dit is prima, maar nadeel is ook dat je vaak stukjes van de laag eronder beschadigt, dus irriteert.

Alcohol
Alcohol in cosmetica producten is een belangrijke veroorzaker van een vochtarme huid.

Er zijn allerlei oorzaken voor een geïrriteerde (gevoelige) huid. Soms zit er een aandoening achter waar je nooit helemaal vanaf komt. Soms is een allergie voor een ingrediënt in je cosmetica de oorzaak. Het kan ook zijn dat je helemaal niet allergisch bent, maar gewoon te veel en te veel verschillende soorten cosmetica gebruikt. En dan zijn er nog de mensen bij wie er geen echte oorzaak is. Hun huid is extreem gevoelig, oftewel hoogsensitief.
Als jij een gevoelige huid hebt, is het goed te weten wat de oorzaak is. Daarna kun je stap voor stap proberen de rust in je verzorgingsritueel terug te brengen. Een gevoelige huid betekent niet dat je moet afzien van cosmetica. Maar informeer goed voordat je iets op je gezicht aanbrengt. Het advies is om ingrediënten te vermijden waarvan het nut voor je huid onduidelijk is. En onthoud het credo dat voor veel goede dingen in het leven geldt: less is more.

De 4 oorzaken van een gevoelige huid:

Rosacea
Psoriasis, eczeem en rosacea zijn huidaandoeningen die maken dat je niet veel op je gezicht kunt verdragen. Mensen met psoriasis en eczeem weten vaak heel goed wat hen mankeert en de weg naar de dermatoloog hebben zij al gevonden. Voor mensen met rosacea is nog steeds een heel zoekwerk om goede producten voor hun huid te vinden. Ook voor artsen geldt dat zij vaak wel raad weten met psoriasis en eczeem – daar zijn prima behandelprotocollen voor – maar niet met rosacea. Er is nog te weinig over bekend. Artsen herkennen het meestal niet, of schrijven de verkeerde middelen voor. Rosacea treft vooral blanke vrouwen (17 procent) vanaf 30 jaar.
Kenmerkend voor rosacea:
Uw gezicht kleurt snel rood (vooral bij inspanning, temperatuurverschillen, na het drinken van alcohol en het eten van gekruid voedsel)
U heeft kleine bloedvaatjes (couperose), verwijde haarvaatjes in het gelaat, met name op de wangen (vooral het gebied naast de neus)
U heeft last van bultjes die lijken op puistjes, maar die niet goed kunnen worden uitgedrukt
U heeft gevoelig voor cosmeticaproducten
U heeft regelmatig een brandend of stekend of prikkelend gevoel van de gezichtshuid
Uw ogen zijn gevoelig of snel geïrriteerd
Heeft u vaak last van een of meerdere van deze symptomen, dan kunt u er wel vanuit gaan dat u rosacea heeft. Komt dit u bekend voor, maar zitten de bultjes vooral rondom je neus en mond dan heeft u vermoedelijk last van periorale dermatitis (ook wel clownseczeem genoemd).

Allergisch voor cosmetica
Dit komt voor bij 10 procent van de bevolking. Het probleem zit in je afweersysteem, dat reageert op een ingrediënt dat bij anderen geen problemen veroorzaakt. Zoals de een zonder problemen sieraden met nikkel of rubberen handschoenen kan dragen, terwijl de ander daar uitslag van krijgt. Om erachter te komen waarvoor je nu precies allergisch bent, kun je het beste naar de dermatoloog gaan. Die kan met een eenvoudige test aan het licht brengen welk ingrediënt je voortaan moet vermijden.


Uw huid reageert geïrriteerd op cosmetica
Dit is dus wat anders dan cosmetica-allergie. Er is niets mis met je afweersysteem en van nature heb je een goede huid. Maar je gebruikt al lange tijd te veel en te veel verschillende producten, die bovendien niet van de juiste kwaliteit zijn (ook al zijn ze misschien heel duur). Elke huid, hoe gezond ook, is ziek te maken als je er maar lang genoeg allerlei cosmetica met irriterende ingrediënten opsmeert. Uitslag, roodheid zijn het gevolg, en ook het veelvoorkomende ‘clownseczeem’ – uitslag rond de mond – wordt waarschijnlijk veroorzaakt door verkeerd cosmeticagebruik. Voor jou geldt dat je een periode helemaal moet stoppen met cosmetica, om het daarna opnieuw te gaan gebruiken – maar dan goed.

Hoog sensitieve huid
Zoals je extreem gevoelige mensen hebt, heb je ook mensen met een extreem gevoelige huid. De zenuwuiteinden, die dicht onder de huid liggen, reageren bij hen sneller dan bij anderen met jeuk of een brandend en stekend gevoel. Bij het minste of geringste wordt de huid rood en schraal. Met zo’n huid moet je dus extra voorzichtig zijn en zo min mogelijk cosmetica gebruiken, met zo min mogelijk irriterende ingrediënten.

Do’s en don’ts
Wat voor elk huidtype geldt, geldt in het bijzonder voor de gevoelige huid: mijd irriterende ingrediënten. Denk daarbij aan stoffen als parfum, sodium lauryl sulphate en gedenatureerd alcohol.

Er bestaan ook ingrediënten die op zich goed zijn voor de huid, maar die toch (tijdelijk) irriterend kunnen zijn, zoals glycolzuur en vitamine A-zuur. Bij rosacea en een hoog gevoelige huid, kun je ze beter mijden of het gebruik heel langzaam opbouwen. Bij allergie of irritatie door te veel cosmetica, kun je ze eventueel in een later stadium, als je huid weer helemaal rustig is, opnieuw gaan proberen.

Gebruik geen ouderwetse zeep of badschuim en was niet al te fanatiek.
Scrubs, loofahs, stoombaden, wisseldouches – ze irriteren je huid alleen maar meer. Niet doen dus. Laat je niet misleiden door de veelgebruikte term ‘hypo-allergeen’ op het etiket. Dit heeft geen enkele betekenis. Ook ‘plantaardig’ of ‘natuurlijk’ betekent niet dat het product mild is. Probeer een nieuw product altijd eerst uit op de binnenkant van je elleboog.

Kijk goed naar de houdbaarheid op je producten, cosmetische producten gaan korter mee dan je denkt…

Je verzorgingsritueel is heel simpel: reinig ’s morgens de huid met lauw water en ’s avonds met een milde, in water oplosbare cleanser die vrij is van irriterende ingrediënten. Spoel goed af met lauw water en dep voorzichtig droog met een schone handdoek. Breng dan eventueel een beetje toner en vervolgens een moisturizer aan met zo min mogelijk en zo mild mogelijke ingrediënten.
Gebruik geen producten die je huid niet echt nodig heeft (denk aan extra serums, maskers ed).

Kijk eens naar de luchtvochtigheid in je huis, een droge huid maakt de kans op irritatie van de huid groter.

Wat zijn pigmentvlekken?
Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je ervan krijgt.

Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’ waardoor je ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op je huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken.

Verschillende soorten pigmentvlekken
Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen en je gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.
Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat men het niet mooi vindt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd. Ga naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

Preventie van pigmentvlekken
Je kunt beter niet wachten tot er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht besteden aan de gezondheid van je huid. Zonneschade wordt namelijk in de huid ‘opgeslagen’. In je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.

Purpura senilis
Een aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken ispurpura senilis. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortingen die ontstaan doordat de huid minder elastisch wordt met het ouder worden.

Zwangerschapsmasker
Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma of chloasma). Wanneer je een zwangerschapsmasker hebt krijg je donkere vlekken in je gezicht en soms in je nek. Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid. De vlekken komen vooral voor tijdens de zwangerschap, vandaar de benaming. Ze worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling.
Als je het eenmaal een zwangerschapsmasker gehad hebt, heb je een grotere kans om er bij een volgende zwangerschap weer last van te krijgen. Ook is de kans groter om er bij het gebruik van de pil weer een te ontwikkelen.

Andere pigmentstoornissen
Een teveel aan pigment in de huid kan ook nog voorkomen bij:
De ziekte van Addison, dat is een hormoonaandoening van de bijnieren.
Hemosiderose, dat is een ziekte waarbij je lichaam te veel ijzer vasthoudt.
Gebruik van de anticonceptiepil (als je gevoelig bent voor het effect van de hormonen die erin zitten). Als je de pil gebruikt kun je een zwangerschapsmaker krijgen. Gebruik een goede crème met bescherming tegen UV-straling.
Er bestaan ook aandoeningen waarbij je in plaats van teveel, juist te weinig pigment hebt (depigmentatie). Vitiligo is daarvan een voorbeeld, daarbij zijn er lichte vlekken in de huid. Als het lichaam helemaal geen pigment kan aanmaken spreekt men van albinisme.

Een doffe huid kan door verschillende oorzaken ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld veel binnen zit of als je pas ziek bent geweest, dan kan je huid dof zijn geworden. Wanneer je een doffe huid hebt ziet je gezicht er ouder en minder stalend uit. Natuurlijk wordt onze huid ook ouder en krijgen we rimpels, maar wanneer we een stalende huid kunnen behouden worden we mooier oud.

Wat kun je doen tegen een doffe huid?

Veel water drinken
Ons lichaam heeft vocht nodig, wanneer we te weinig vocht binnenkrijgen zal dat ook effect hebben op onze huid. De huid wordt droger en doffer. Voor een stralendere huid drink je minimaal 6 glazen water op een dag.

Stoppen met roken en veel alcohol drinken
Roken en veel alcohol zijn funest voor je uitstraling. Je kunt bij mensen die veel roken het effect vaak duidelijk zien. De huid is dof en ziet er ouder uit.

Let op je voeding
Wat je eet heeft ook effect op je huid. Als je veel junkfood eet en weinig groenten en volkorenproducten, dan zie je dit aan je huid. Je huid gaat er onfris en vaal uitzien. Op de website van het voedingscentrum kun je informatie vinden over gezonde, uitgebalanceerde voeding.

Voldoende slaap
Te weinig slaap maakt de huid vaal en kleurloos. Zorg voor voldoende slaap, bijvoorbeeld ca. 8 uur per nacht. Je kan best een keer een nacht doorhalen, maar zorg dat je daarna weer meteen in je vaste slaappatroon komt.

De buitenlucht in
Wanneer je hele dagen op kantoor zit, vervolgens in je auto naar huis rijdt en ‘s-avonds voor de buis hangt, kom je niet veel buiten. Bovendien zijn veel gebouwen voorzien van airconditioning en komt er geen frisse buitenlucht binnen. Frisse buitenlucht is belangrijk voor je huid. Probeer iedere dag een half uur of meer in de buitenlucht door te brengen, bijvoorbeeld door een stevige wandeling in de lunchpauze.

De huid goed reinigen
Gedurende de dag vangt onze huid veel vuil op. Uitlaatgassen, stof wat in de lucht zweeft en make-up vormen een laag op de huid. Wanneer je de huid niet iedere dag goed reinigt, raken je poriën verstopt en krijg je een doffe, vale huid. Wanneer je make-up draagt, zorg dan dat je alle make-up er ‘s-avonds afhaalt met een make-up reiniger. Gebruik vervolgens een reinigende lotion. Wanneer je geen make-up draagt maak dan de huid iedere avond schoon met alleen een reinigende lotion.

Scrubben!
Het middel tegen een doffe, vale huid is scrubben. Scrub je huid twee maal per week met een gezichtsscrub. Dit doe je door wat scrub op je vingers te doen en dit vervolgens met ronddraaiende bewegingen over je gezicht te verdelen en in te masseren. Spoel de scrub daarna af met water en je gezicht is weer stralend mooi. Om het effect nog te versterken kun je aanvullend een maskertje doen. Behandel je gezicht daarna met een goede dag- of nachtcrème.

Make-up gebruiken
Met wat make-up kun je extra kleur aan je gezicht geven. Dit geeft een stralende look. Houd je make-up gebruik wel beperkt. Een goede foundation (let op: de kleur moet hetzelfde zijn als de kleur van de huid van je nek), een eyeliner en een beetje blusher geven je huid en frisser uiterlijk.
 

Acne vulgaris, kort acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12 en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen. Het is een aandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven. Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. Talgklieren monden meestal uit in haarzakjes. Deze talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels, en het soepel houden van de huid. Wanneer de talgklierafvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.

Wat zijn de oorzaken van acne?
De precieze oorzaak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beïnvloeden.

De vier belangrijkste factoren zijn:

Toegenomen talgproductie
Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)
Aanwezigheid van bacteriën
Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken

Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Ook kunnen diverse geneesmiddelen tot acne leiden.

De relatie met roken, met een slechte hygiëne en met bepaalde voedingsmiddelen is tot nu toe nooit goed vastgesteld.

Hoe herkent u acne?
Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vrij veel extra actieve talgklieren voor. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comedonen) komen vaak ook rode bultjes (papels), puistjes (pustels), onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten) voor. Dit in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens, vlekken en hyperpigmentatie.

Verschillende vormen van acne
Er worden verschillende typen acne onderscheiden:
Acne vulgaris: ‘Vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
Acne conglobata: Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), die meestal op de rug zijn gelokaliseerd. (Vooral jonge mannen hebben een grote kans deze vorm van acne te ontwikkelen)
Acne fulminans: Deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van de acne conglobata. Het verschil met acne conglobata is vooral dat de patiënt ook ziek is. Malaise, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen kunnen voorkomen.
Acne infantum: Acne infantum of baby-acne is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren babies kleine acne-puistjes in het gelaat krijgen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen (androsteron, testosteron e.a.). De verschijnselen zijn bijna altijd mild en verdwijnen vanzelf.
Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): Ook dit is een buitenbeentje in de acne familie. De afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.

Behandelmogelijkheden
Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht bepalen met welk anti-acne middel zal worden gestart. Zoals eerder aangegeven wordt acne veroorzaakt door diverse factoren. Er bestaan diverse middelen om een of meerdere oorzaken aan te pakken. De huisarts of dermatoloog kan de volgende anti-acne middelen voorschrijven:
Middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan; keratolytica, zoals benzoylperoxide, tretinoine en adapaleen.
Middelen die de groei van bacteriën tegengaan; anti-bacteriële middelen zoals benzoylperoxide, antibiotica (lokaal- of systemisch)
Middelen die de ontsteking remmen; ontstekingsremmers zoals antibiotica
Middelen die de talgvorming verminderen; zoals de pil, isotretinoine (roaccutane)

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?
De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens. Dit gebeurt vaak in combinatie met een behandeling door een arts. Een acnebehandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:
Manuele reiniging van de huid
Dieptereiniging van de huid d.m.v. peelingen
Adviezen en zelfmanagement;
Licht- en lasertherapie;
Medische camouflagetherapie.

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de verschijnselen van de rijpere huid. De huid houdt minder goed vocht vast en de elasticiteit gaat achteruit. De huid wordt droog, slap en vertoont steeds meer rimpels. Dit proces kan aanzienlijk worden vertraagd door de juiste verzorging.

Een rijpe huid kunt u herkennen als een droge en dunner wordende huid en verlies van stevigheid. De huid kan naarmate u ouder wordt ook gevoeliger worden.
Cel vernieuwing is een continu proces, maar vaak na uw 50e levensjaar, vertraagt deze vernieuwing. Hierdoor blijven de dode cellen langer op het huidoppervlak liggen, wat de huid uitdroogt. U krijgt een rijpe huid. 2 x per week de dode huidcellen verwijderen met een milde peeling is een aanrader.

Rijpe en slappe huid en de overgang
Bij vrouwen speelt ook de menopauze/overgang brengt daarnaast veel veranderingen in de huid met zich mee, door wisseling en afname van de oestrogeenproductie. Oestrogeen heeft zo’n ingrijpend effect op het lichaam dat we vaak vergeten hoeveel het doet voor onze huid. Gedurende de jaren tot aan de menopauze (laat in de 20 tot midden 40) produceert het lichaam steeds een kleinere hoeveelheid van deze huidversterkende stof oestrogeen, wat het verouderingsproces verder doet toenemen.

Het is altijd belangrijk om uw gezicht goed te beschermen tegen de zon, maar met de zomer voor de deur en de zon die zichzelf net iets vaker laat zien, is het nog belangrijker. Maar wat voor zonnebrand zou u moeten gebruiken? Waar moet u op letten als u last heeft van acné? En wat moet u doen als u een hele droge huid hebt? Lees het advies hieronder.

Basics
Allereerst is het belangrijk om te weten dat u het beste iedere dag SPF kunt dragen. Of u nu de hele dag op kantoor zit, of niet. Natuurlijk hoeft u midden in de winter geen zonnebrand te smeren als u alleen maar van en naar school hoeft te fietsen, maar kies voor een dagcrème met SPF 15.

Bent u van plan langer buiten te zijn en is er kans op zon? Ga dan voor een echte zonnebrand. Sowieso moet je zonnebrand je beschermen tegen Ultraviolet A (UVA) en Ultraviolet B (UVB), daarnaast is het ook belangrijk dat u voor een iets hogere factor gaat. SPF 30 filtert ongeveer 97% van de UV straling, SPF 50 filtert 98%.

Acné
Heeft u last van acné? Zonnebrand is misschien wel het laatste dat u wilt gebruiken. Vaak laat zonnebrand een laagje achter op de huid dat een beetje glimt, ook lijken sommige soorten zonnebrand acné te verergeren, maar geen zonnebrand smeren is geen oplossing.

Waar u op moet letten bij het uitzoeken van een zonnebrand als u last heeft van acné? Ga voor een zonnebrand zonder conserveringsmiddelen en geurtjes. Ook zonnebrand met parabenen zou je het beste niet kunnen gebruiken. Vermijd dikke vettige zonnebrandcrème en ook crème die geschikt is voor je lichaam kun je beter niet op de acné-huid aanbrengen. Een bodylotion gebruikt u tenslotte ook niet voor het gezicht.

Gebruikt u acné medicatie? Let dan goed op of u deze wel in de zon mag gebruiken, sommige medicatie zorgt ervoor dat de huid nog gevoeliger wordt voor de zon, deze kunt u het beste alleen ’s avonds gebruiken als u weet dat u overdag de zon in gaat.

Allergie
Is uw huid overgevoelig, heeft u snel last van allergische reacties? Ook dan is het beter om te kiezen voor een zonnebrand zonder geurtjes en parabenen. Het liefst gebruikt u een crème zonder enkele chemische toevoeging, maar een factor is nu eenmaal altijd chemisch, dus dat gaat helaas bij zonnebrandcrèmes niet op.
Zorg ervoor dat u voor een crème gaat waar geen alcohol in zit.

Droge huid
Heeft u last van een droge huid? Een droge huid kan namelijk heel erg profiteren van een goede zonnebrand. In veel zonnebrandcrèmes zit namelijk ook een moisturizer verwerkt en dit heeft uw droge huid hard nodig.

Lichte huid
Voor mensen met een hele lichte huid, is het extra belangrijk om goed en vaak zonnebrand te smeren. Ga voor een zonnebrand met SPF 30 of hoger, altijd. Daarnaast is het ook geen kwestie van ’s ochtends insmeren en u bent de rest van de dag beschermd. Het is belangrijk dat u zich om de twee uur blijft insmeren. Dat is voor iedereen belangrijk, maar als u een super lichte huid heeft die snel verbrandt, is dat extra belangrijk. Bent u in het water geweest, of zweet u veel? Smeer dan nog vaker.

(licht) getinte huid
Mensen met een (licht) getinte huid, of als u gewoon snel bruin wordt en nooit verbrandt, denken misschien wat minder aan zonnebrand, maar ook voor hen is het belangrijk om regelmatig te smeren. Ook zij kunnen zonder een goede zonbescherming zonschade oplopen. Ga tenminste voor een zonnebrand met SPF 15, hoger is altijd goed.

Lichaamsbescherming
Gaat u nog op vakantie of geniet u van de zomer in Nederland? Vergeet dan niet om uw huid vóór het zonnen in te smeren met een zonnebrandcrème. Zonbescherming is echt heel belangrijk: naar schatting 1 op de 4 Nederlanders krijgt de komende jaren te maken met huidkanker, en dat komt mede door ons zongedrag.
Onderzoek laat zien dat het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème gedurende de eerste 18 jaar van je leven het risico op huidkanker met 78% vermindert. Zonlicht is nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar fervente gebruikers van een zonnebrandcrème hebben niet minder vitamine D in hun bloed dan anderen. Dat is dus geen reden om niet te smeren!”

De beste factor
Welke beschermingsfactor moet u kiezen? Tenzij u een extreem lichte huid heeft, is gebruik van een factor 15 of 30 hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van jezelf weet dat je geen trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter. De extreem hoge factoren zijn vaak wat minder prettig in gebruik en bevatten over het algemeen meer bestanddelen die tot problemen kunnen leiden.
Om de factor te bereiken die op de verpakking vermeld staat, moet u de crème elke twee uur opnieuw aan te brengen. En daarnaast is het belangrijk dat u voldoende van het product gebruikt: royaal smeren dus!

Verdachte moedervlek?
Goede bescherming tegen de zon is dus belangrijk om huidkanker te voorkomen. Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Twijfelt u aan een “plekje of moedervlek” laat het dan controleren door uw huisarts.

 Veel mensen gebruiken zelfbruiners. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Een zelfbruiner is, zoals de naam al zegt, een product dat je een bruine teint geeft.
Zelfbruiner is een product dat meestal de stof dihydroxyaceton (DHA) bevat, deze stof zorgt ervoor dat de zelfbruiner zich hecht aan de natuurlijke eiwitten van de buitenste laag van de huid, de hoornlaag. Hierdoor krijgt u een bruine teint. Het grootste voordeel is dat u het hele jaar door een kleurtje heeft zonder dat het schadelijk is voor je huid. De huidveroudering zal er niet door versnellen of de kans op huidkanker verhogen, dit in tegenstelling tot veel zonnen. Het is niet zo dat u er echt bruiner van wordt. De bruine kleur verdwijnt weer na 3 tot 5 dagen en hierna zult u het hele proces moeten herhalen. Een gerucht is ook, dat wanneer u een zelfbruiner gebruikt, u beschermd bent tegen de zon. Dit is absoluut niet waar en desondanks kunt u nog steeds verbranden in de zon.

Hoe brengt u een zelfbruiner aan?
Schoonmaken – eerst maakt u de huid die je wilt behandelen met een zelfbruiner schoon, het makkelijkste is zelfbruiner aanbrengen nadat u onder de douche bent geweest.

Scrubben – nadat u helemaal schoon bent scrubt u de huid, met een body- en/of gezichtsscrub. Dit doet u zodat alle dode huidcellen van de huid vallen en je een egale dekking krijgt. Een zelfbruiner blijft langer zitten op een huid die van te voren gescrubd is.

Crème – om de huid tot rust te laten komen kunt u een vochtinbrengende crème gebruiken. Sommige mensen zijn van mening dat dit het effect van de zelfbruiner zou kunnen beïnvloeden. Persoonlijk denk ik dat het effect natuurlijker wordt en daarbij is het altijd makkelijker om er achteraf een laagje bij te smeren dan alles er weer af te halen omdat het te donker is geworden.

Zelfbruiner – nu is het tijd om de zelfbruiner aan te brengen. Neem de tijd, het moet zorgvuldig gebeuren om een effen effect te krijgen. Nadat u het product hebt aangebracht haal nog even een vochtig doekje over de knieën en ellebogen om te voorkomen dat de zelfbruiner zich ophoopt in de plooien. Was na het aanbrengen ook de handen en goed tussen de vingers, de handpalmen worden ook niet bruin in de zon.

Wachten – het makkelijkste gedeelte, wachten. Wacht tenminste een uur voordat u de kleding aan trekt. Wanneer de zelfbruiner nog plakt aan de huid of vochtig is kan deze afgeven aan uw kleding. Deze vlekken krijgt u er met wassen ook niet meer gemakkelijk uit.

After sun
Gebruik na het zonnen een after sun. Uw huid heeft het zwaar te verduren gehad.
Heerlijk ontspannend zo’n dagje in de natuur of op het strand in de zon. U heeft zich goed ingesmeerd met een anti-zonnebrand middel en u bent niet verbrand. Alles is ok met uw huid zou u kunnen denken. Niets is minder waar, want de huid heeft het zwaar te verduren gehad en extra verzorging met een after sun is noodzakelijk.
Na het douchen gebruikt u altijd een after sun. Deze werkt niet alleen verkoelend, maar verzorgt, verzacht, kalmeert, herstelt en blokkeert het verouderingsproces van de huid. Smeer niet te zuinig en laat de after sun rustig intrekken. Is de huid snel droog, smeer dan gerust nog een laag. After sun zorgt er tevens voor dat je mooie bruine teint langer blijft behouden.

Klik op het huidtype m.b.t. het lichaam:

De normale huid heeft een normale structuur met fijne poriën, is niet schilferig, niet droog en niet vet, voelt zacht, soepel en glad aan en laat zich makkelijker verzorgen dan elk ander huidtype. De huid is regelmatig, strak, stevig en stralend. De huidfuncties zijn optimaal en in evenwicht. Deze huid heeft alleen behoefte om goed gehydrateerd en beschermd te worden tegen extreme agressieve invloeden. Juist doordat deze huid weinig problemen oplevert, ‘vergeten’ veel vrouwen dat ook dit huidtype verzorging nodig heeft. Niet doen! Zonder goede verzorging veroudert je huid sneller, en is je mooie velletje al snel niet meer zo vanzelfsprekend. Een normale huid is een huid die in evenwicht is

Een vochtarme, gedehydrateerde huid is NIET hetzelfde als een droge huid. Het trekkende gevoel van je huid is een symptoom van een vochtarme huid. Water is het belangrijkste deel van alles wat leeft en groeit. Je huid is net zo afhankelijk van water als bijvoorbeeld een plant.

Een vochtarme huid herken je voorts aan;
*fijne nerfjes die in de huid zichtbaar zijn (craquelé)
*trekkerig gevoel en/of schilfertjes, sneller geïrriteerde huid
*gebrek aan soepelheid en elasticiteit

PROBLEEM 1.
Een VOCHTARME huid heeft een tekort aan water. Een gedehydrateerde huid heeft alles te maken met een laag vochtgehalte in de huid. De Natural Moisturizing Factor (NMF) is de natuurlijke vochtbalans of vochtigheidsgraad van je huid. Als je huid teveel water verdampt, dan is het vochtgehalte van je huid uit balans. En heb je dus een vochtarme huid.

Een vochtarme huid is niet zonder gevolgen. Door het verlies van vocht staat er minder spanning op de huidcellen. Hierdoor verschrompelen ze, en dit merk je door rimpelvorming. Een gedehydrateerde huid kan amper voedende crèmes opnemen, is sneller geïrriteerd en produceert weinig talg. Hierdoor kan je huid maar weinig vocht vasthouden.

PROBLEEM 2.
Een DROGE HUID heeft tekort aan vet. Een droge huid heeft een tekort aan vetten (voeding). Een vermindering van de vetten heeft als gevolg dat je huid minder rekbaar wordt, dus souplesse inlevert. Deze vermindering van de hydratatie in de hoornlaag heeft als gevolg dat deze minder rekbaar wordt.

CONCLUSIE PROBLEEM
Bij een droge huid is het natuurlijke hydratatiemechanisme van je huid niet in evenwicht. Het is noodzakelijk om de bovenste lagen van de opperhuid te hydrateren, maar ook de huid te voeden met essentiële lipiden. Deze vetten leggen een beschermlaagje op je huid om water te binden aan de hoornlaag. Daardoor kan het vocht in de huid niet verdampen. Een tekort leidt dus tot vochtverlies. Daarom bevat een goede hydraterende crème altijd zowel vocht- als vetstoffen.

OPLOSSING : HERSTEL HET EVENWICHT VAN JE HUID
Snap je het nog. Ook wij halen het wel eens door elkaar zonder het door te hebben. Maar het is juist die verwarring die maakt dat je onnodig met een niet soepele huid te maken hebt. Het is namelijk een probleem dat makkelijk op te lossen is.
De hydratatie van je huid bepaalt hoe goed je bestand bent tegen invloeden van buitenaf. Als het vochtgehalte te laag is verliest je huid haar beschermende functie. Daardoor hebben externe factoren zoals kou of airco nog meer invloed en neemt het vochtverlies uit de huid alleen maar toe.
Er zijn diverse oorzaken waardoor de huid niet (meer) in staat is het vochtgehalte op peil te houden:
weers- of omgevingsinvloeden zoals overmatige blootstelling aan de zon, kou, lage luchtvochtigheid door centrale verwarming of airco. wassen met te heet water; toepassing van verkeerde, dus niet aan de huidsoort aangepaste huidverzorgingsproducten. Vocht afdrijvende medicijnen of afslankmiddelen. Te eenzijdige of eiwitrijke voeding. Leeftijd, naarmate we ouder worden wordt de huid meer vocht arm.

CONCLUSIE OPLOSSING
Om het evenwicht in je huid te herstellen is het dus belangrijk dat je niet alleen het vochtgehalte op peil brengt maar zeker ook het vetgehalte zodat het in de huid aanwezige water niet kan verdampen. Goed gebruik van de juiste producten herstelt het evenwicht van je huid. Je huid wordt dus weer normaal. Omdat alle huidverzorging valt of staat met consistentie, zal je altijd huidverzorgingsproducten moeten gebruiken.

Een verslapte huid is zeker niet hetzelfde als vetplooien. Het is het resultaat van een huid die niet ondersteund wordt door onderliggende spieren. Daardoor hebben magere mensen dikwijls een hangende onderarmhuid of plooien boven hun knieën. Vanaf het moment dat je huid zich losmaakt van de onderliggende spieren, veroudert het snel. Huid houdt zichzelf gezond en jong door zich vast te hechten aan de spieren en door deze spieren gevoed te worden.

Ons lichaam is niet gemaakt om te mager te zijn. De belangrijkste reden dat we spieren hebben is om te kunnen wegen, de tweede reden is dat spieren ons lichaam opvullen en ons lichaam een vorm geven.

Hangende en ongezonde huid kan het resultaat zijn van (1) Te snel gewicht verliezen, (2) Slechte voeding, (3) Diëten zonder lichaamsbeweging, (4) Diëten plus uithoudingsoefeningen, (5) Diëten plus krachttraining met weinig beweging, (6) Een voedingspatroon met weinig groenten.

Het goede nieuws is dat je een strakke armen en benen kan terugwinnen, ongeacht je leeftijd. Hier zijn vijf oplossingen:

1. Verlies niet te snel gewicht. Ga niet op een crash dieet, zoals een vloeistofdieet dat je belooft om 20 kilogram te verliezen in 30 dagen. Gezond gewichtsverlies is een halve tot een hele kilo per week. Hangende huid kan ontstaan als we te snel gewicht verliezen. Hoe langzamer het gewichtsverlies verloopt, hoe meer tijd de huid heeft om zich aan te passen en haar elasticiteit en verbinding met de spieren niet te verliezen.
2. Eet voeding die rijk is vitaminen C, E, A, het B-complex en K, essentiële vetzuren, en drie mineralen: selenium, koper en zink. Al deze essentiële voedingsstoffen die spieren én huid ondersteunen zijn te vinden in groenten, fruit, dierlijke eiwitten, granen, noten en plantaardige olieën; maar vooral in asperge, paprika, broccoli, spinazie, bloemkool, look, olijven, bladgroenten, bananen, vlas- en distelolie, lijnzaad, volle rijst, zalm, sardienen, makreel, oesters, gevogelte, eieren en mager vlees.
3. Verlies nooit gewicht zonder dat te combineren met intensieve lichaamsbeweging. Als je gewicht verliest zonder oefening, geraak je inderdaad gewicht kwijt, maar je zal ook spiermassa verliezen. De huid zal rimpelen en gaan hangen.
4. Doe nooit aan uithoudingstraining als je gewicht verliest. Als je gewicht verliest door een dieet gecombineerd met conditietraining zoals steppen, spinnen of joggen, zal je zowel vet als spiermassa verliezen. Dit is het slechtste scenario om gewicht te verliezen. Dan zal de huid het meest rimpelen en gaan hangen. Doe daarentegen weerstandstraining, bijvoorbeeld door het heffen van lichte handgewichten. Dat bouwt spiermassa op, terwijl ondertussen vet wordt verbrand.
5. Doe het volledige gamma aan oefeningen en bewegingen als je aan krachttraining doet. Als je gewicht door een dieet gecombineerd met een training met slechts enkele bewegingen zal je in bepaalde gebieden van je lichaam niet genoeg spiermassa opbouwen. Bijvoorbeeld, als je een squat (een kniebuiging met gewichten) doet zal je vlot spiermassa opbouwen in je dijen, maar niet rondom je knieën. Daardoor zal de huid rondom de knieën gaan rimpelen en gaan hangen. Te zware gewichten tillen leidt dus tot een hangende huid op andere plaatsen.

 Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de verschijnselen van de rijpere huid. De huid houdt minder goed vocht vast en de elasticiteit gaat achteruit. De huid wordt droog, slap en vertoont steeds meer rimpels. Dit proces kan aanzienlijk worden vertraagd door de juiste verzorging.
Een rijpe huid kunt u herkennen als een droge en dunner wordende huid en verlies van stevigheid. De huid kan naarmate u ouder wordt ook gevoeliger worden.
Cel vernieuwing is een continu proces, maar vaak na uw 50e levensjaar, vertraagt deze vernieuwing. Hierdoor blijven de dode cellen langer op het huidoppervlak liggen, wat de huid uitdroogt. U krijgt een rijpe huid. 2 x per week de dode huidcellen verwijderen met een milde peeling is een aanrader.
Rijpe en slappe huid en de overgang
Bij vrouwen speelt ook de menopauze/overgang brengt daarnaast veel veranderingen in de huid met zich mee, door wisseling en afname van de oestrogeenproductie. Oestrogeen heeft zo’n ingrijpend effect op het lichaam dat we vaak vergeten hoeveel het doet voor onze huid. Gedurende de jaren tot aan de menopauze (laat in de 20 tot midden 40) produceert het lichaam steeds een kleinere hoeveelheid van deze huidversterkende stof oestrogeen, wat het verouderingsproces verder doet toenemen.

De huid beschermt het lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het helpt de lichaamstemperatuur te reguleren en voorkomt uitdroging. Onder invloed van de zon maakt het vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk bij de vorming van sterke botten. De pijn- en tastzintuigen in de huid zijn onmisbaar in het contact met de buitenwereld. Met een oppervlakte van twee vierkante meter en een gewicht van ongeveer 15 kilogram is de huid het grootste orgaan van het lichaam. Dagelijks verdient het de nodige aandacht en verzorging. Een gemengde huid kan deels gevoelig en droog zijn, maar ook bijvoorbeeld normaal tot vet.

Een gevoelige huid behoeft van alle huidtypen de minste uitleg. Het gevoelige huidtype is te herkennen aan schilfertjes, rode bultjes, pukkeltjes en vlekjes.
Een gevoelige huid is vaak een signaal dat er wat anders mis is in je lichaam. Veel mensen blijken bijvoorbeeld lactose intolerant te zijn.
Verzorg je lichaam dus van binnenuit: eet gezond met veel groente en vette vis. Drink voldoende en rook niet. Blijf ook uit de buurt van rokerige ruimtes en zorg dat je voldoende slaapt. Gebruik daarnaast altijd verzorgingsproducten voor de gevoelige huid.

Gaat u nog op vakantie of geniet u van de zomer in Nederland? Vergeet dan niet om uw huid vóór het zonnen in te smeren met een zonnebrandcrème. Zonbescherming is echt heel belangrijk: naar schatting 1 op de 4 Nederlanders krijgt de komende jaren te maken met huidkanker, en dat komt mede door ons zongedrag.
Onderzoek laat zien dat het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème gedurende de eerste 18 jaar van je leven het risico op huidkanker met 78% vermindert. Zonlicht is nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar fervente gebruikers van een zonnebrandcrème hebben niet minder vitamine D in hun bloed dan anderen. Dat is dus geen reden om niet te smeren!”


De beste factor
Welke beschermingsfactor moet u kiezen? Tenzij u een extreem lichte huid heeft, is gebruik van een factor 15 of 30 hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van jezelf weet dat je geen trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter. De extreem hoge factoren zijn vaak wat minder prettig in gebruik en bevatten over het algemeen meer bestanddelen die tot problemen kunnen leiden.
Om de factor te bereiken die op de verpakking vermeld staat, moet u de crème elke twee uur opnieuw aan te brengen. En daarnaast is het belangrijk dat u voldoende van het product gebruikt: royaal smeren dus!